Wat is het verschil tussen een droge en een vochtarme huid?

Nu de dagen kouder worden en er vaak een gure wind staat wordt onze huid weer droger. Een schilferige, trekkerige huid met hier en daar rode vlekjes en zelfs jeuk is in de winter geen uitzondering. Maar hoe verzorg je zo’n droge huid? Met producten op oliebasis of juist niet? En wat is het verschil tussen een droge en een vochtarme huid? In dit artikel kom je er alles over te weten.

Verschil tussen een droge en een vochtarme huid

Een vochtarme huid komt en gaat, afhankelijk van de luchtvochtigheid en allerlei factoren van buitenaf zoals airco, centrale verwarming of temperatuurschommelingen. Ook de huidverzorgingsproducten en reinigers die je gebruikt kunnen een invloed hebben. Vaak gaan mensen met een vette huid daartegen agressieve reinigers gebruiken die dan juist de huid gaan uitdrogen na een tijdje met een vochtarme (gedehydrateerde) huid tot gevolg.

Een droge huid is meestal aangeboren en beperkt zich niet tot de gezichtshuid alleen. Ook je handen en hoofdhuid zijn droog en trekkerig en dat blijft zo het hele jaar door. Het grote verschil met een vochtarme huid is dat een droge huid een tekort heeft aan talg (olie). Een droge huid is ook dunner en voelt altijd trekkerig aan na contact met water. Dat komt omdat water je huid nog meer uitdroogt, vooral warm water. Ook typisch voor een droge huid is dat je zelden last hebt van puistjes.

De juiste verzorgingsproducten

Omdat een droge huid een tekort heeft aan talg heeft dit huidtype nood aan producten op basis van olie. Bij een vochtarme huid is het ingewikkelder want een vochtarme huid kan tegelijk vet zijn dus producten met olie zijn dan zeker te vermijden. Een vochtarme huid heeft nood aan hydraterende producten om het tekort aan vocht te compenseren. Wij adviseren je graag over welke producten geschikt zijn specifiek voor jouw huidproblemen.

Nog even een overzicht:

De vochtarme huid:

De droge huid:

Zijn er nog andere dingen die je kan doen om je huid te beschermen in de winter? Water drinken is dan wel gezond, toch zal het nauwelijks effect hebben op je huidproblemen. Wat wel helpt bij zowel een vochtarme als een droge huid is om niet te lang en niet te heet te douchen. Tot slot laat je scrubben beter achterwege en kies je beter voor een milde exfoliant in de plaats.

Heb je nog vragen over de verzorging van je huid? Neem dan gerust contact met ons op via 03/866 03 16